Jedzte mrkvu a nemajte žiadne obavy

Výskum ukazuje, že mrkva má “očistnú“ úlohu zbaviť organizmus od škodlivých látok spôsobených zlou stravou, znečisteným prostredím a radiáciou.
Mrkva patrí medzi dvojročné rastliny a na konzumáciu je určený jej koreň. V strave je použitá: v surovom stave (v šaláte, v celku, nakrájaná na kolieska alebo postrúhaná), uvarená alebo dusená ako príloha k jedlu.
Mrkva sa používa aj v zime, vzhľadom na jej ľahké skladovanie v chladničke alebo mrazničke. Obsahuje malé množstvo kalórií a veľa užitočných ingrediencií, je vhodná pre diétne jedlá a taktiež je dobrá pre deti. Odporúča sa, aby sa pred konzumáciou poriadne umyla a ošúpala.
Obsahuje obrovské množstvo vlákniny a zasýti. Kvôli jej špecifickej bunkovej štruktúre môžeme využiť len 10 % betakaroténu, ktorý obsahuje.
Bunková štruktúra sa láme pod vplyvom tepla a troške tuku, vďaka čomu môžeme lepšie využiť živiny. Mrkva obsahuje vitamín A rozpustný v tuku a tak by mala byť pripravovaná najlepšie s olivovým olejom.
Mrkvová šťava je veľmi zdravá, či už je použitá samostatne alebo zmiešaná s inými šťavami. Môže sa používať aj pri kožných chorobách.