10 zdravotných úžitkov uhorky, ktoré Vás nechajú v nemom úžase

Veľa ľudí si myslí, že uhorky patria medzi zeleninu, ale v skutočnosti patria medzi ovocie. Uhorky, vedecky známe ako Cucumis sativus, patria do rovnakej botanickej rodiny ako melón, kantalup a tekvica. Toto ovocie sa môže konzumovať surové alebo uvarené. Netreba ani spomínať ich mnohé zdravotné úžitky, pre ktoré by sme ich mali zahrnúť do Vašej stravy. Takže aká skvelá je vlastne uhorka?

1. Bohatá na vitamíny

Uhorka obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, B5, B6, C, kyseliny listovú, kalcium, železo, magnézium, fosfor, draslík a zinok, ktoré podporia Vašu imunitu, dodajú Vám energiu a udržia Vašu pokožku žiariacu.

2. Pomáha normalizovať telesnú teplotu

Kyselina kávová a vitamín C nájdený v uhorke, patrí medzi dve dôležité zložky, ktoré zabraňujú strate vody z tela. Kvôli tomuto dôvodu sa uhorky používajú aj na miesta spálené slnkom.

3. Osvieži dych

Fytochemikálie nájdené v uhorke pomáhajú zbaviť sa zlého dychu, osviežia ho, a taktiež liečia choré ďasná.

4. Predchádza obličkovým kameňom

Približne 96 % uhorky obsahuje prirodzenú čistú vodu a vlákninu, ktorá pomáha chrániť Vaše telo pred vznikom obličkových kameňov vďaka ich prírodným močopudným vlastnostiam.

5. Účinná liečba artritídy

Uhorka pomáha znižovať množstvo kyseliny močovej v tele.

6. Prirodzený rozjasňovač pleti

Kremeň je základná zložka nájdená v uhorke, ktorá pomáha pri dosiahnutí jasnej a žiarivej pokožky. Má utišujúci účinok, ktorý znižuje podráždenie, opuch a zápal.

7. Pomáha pri znížení krvného tlaku

Jedna uhorka obsahuje približne 4 % dennej dávky draslíka potrebnej pre ľudské telo. O draslíku sa tvrdí, že je základnou zložkou na dosiahnutie zdravého srdca, pretože znižuje krvný tlak rozšírením ciev.

8. Predchádza rakovine

Lignany a kukurbitacíny sú dve fytochemické zložky nájdené v uhorke, ktoré sa vyznačujú protirakovinovými úžitkami. Kukurbitacíny dokážu zabrániť rastu buniek rakoviny pankreasu, zatiaľ čo lignany znižujú riziko vzniku rakoviny vaječníkov, prsníka, maternice a prostaty.

9. Zlepšuje zrážanlivosť krvi

Polovica z obsahu vitamínu K nájdeného v uhorke sa nachádza v jeho šupke, a tak je lepšie uhorky konzumovať aj s ňou. Vitamín K je rozpustný vitamín, ktorý pomáha v doplnení zásoby proteínov, ktoré sú potrebné pre zrážanie krvi. Zrážanie krvi je dôležité na zabránenie vykrvácania pri porezaní alebo úraze.

10. Liek na opicu

Vypili ste si príliš veľa? Môžete odstrániť opicu alebo bolesť hlavy pomocou uhorky. Ako? Uhorka obsahuje vitamíny B, elektrolyty, vodu a cukor, ktoré sú potrebné pri doplnení potrebných výžin. Týmto znižujú intenzitu bolesti hlavy alebo opice.

Nie je toto všetko skvelé? Takže keby som bola na Vašom miesto, začala by som si v potravinách kupovať uhorky a konzumovať ich pre lepšie zdravie.